Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 18ου London Greek Film Festival

Το 18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου 2024 προσέφερε τα Βραβεία από το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών και σεναρίων, σε μια συγκινητική τελετή, μέσα στην Ελληνική Πρεσβεία Λονδίνου, την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024. Το φεστιβάλ που πλησιάζει σε λίγο τις δύο δεκαετίες συνεχούς παρουσίας στη βρετανική πρωτεύουσα, κινείται πλέον σε υβριδική μορφή, και σχεδιάζει να πραγματοποιείται μόνο στο διαγωνιστικό του μέρος, με παρουσία διαδικτυακά και με παράλληλες δράσεις και με ειδικές μόνο προβολές όταν είναι εφικτό, κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου άρχισε το 2008 και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Δέχεται και παρουσιάζει σύγχρονες ταινίες και σενάρια Ελλήνων σκηνοθετών, παραγωγών, συγγραφέων και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου των Ελλήνων της Διασποράς και των Ελληνοκυπρίων, ανεξαρτήτως θέματος. Επίσης από ξένους σκηνοθέτες, παραγωγούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, εφόσον η δουλειά τους σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την Ελλάδα ή την Κύπρο.

Φέτος, ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης, του οποίου η ταινία για το ναυάγιο της Πύλου, έναν χρόνο μετά, “Gas Station ή Τα περιστέρια της Λαχώρης” απέσπασε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ. H ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου 2024 και η τελετή απονομής τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Την τελετή απονομής Βραβείων του Φεστιβάλ χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Γεώργιος Κώτσηρας, και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης. Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο ο Πρέσβης κ. Γιάννης Τσαούσης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο σκηνοθέτης κ. Χρήστος Προσύλης, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ.

O πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο κ. Γιάννης Τσαούσης με τον καλλιτεχνικό διευθυντή
του φεστιβάλ κ. Χρήστο Προσύλη.

Επίσης κατά τη διάρκεια της τελετής, προβλήθηκε και βίντεο σχετικά με τις δράσεις στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας –ΕΚΟΜΕ.

Στην τελετή απονομής των βραβείων παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, συντελεστές των ταινιών, σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, εκπρόσωποι ομογενειακών πολιτιστικών φορέων και Έλληνες καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο,  Έλληνες ανταποκριτές διαπιστευμένοι στο ΗΒ και δημοσιογράφοι ομογενειακών ΜΜΕ.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου από την πρώτη στιγμή είχε ως στόχο να αποτελέσει το διεθνές σημείο συνάντησης ελληνικών ταινιών από όλο τον κόσμο. Προωθεί διεθνώς τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και, ευρύτερα, τον ελληνικό πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, την κινηματογραφική παραγωγή σε Ελλάδα και Κύπρο, τη θετική εικόνα της Ελλάδας και της Κύπρου στο εξωτερικό, τις νέες τεχνολογίες καθώς την ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική έρευνα και καινοτομία στον κινηματογράφο, το θέατρο και τις τέχνες. Σημειώνεται ότι από το 2022, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου στήριξε και έβαλε κάτω από την ομπρέλα του επίσης, το νεοσύστατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου στην Ελλάδα, που λαμβάνει χώρα φέτος για τρίτη χρονιά.

Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, είναι ο σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου, καλλιτέχνης και συγγραφέας Χρήστος Προσύλης. Χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ.