Συνεχίζεται δυναμικά η εκστρατεία για τη διατήρηση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο La Trobe

Στη Μελβούρνη, η προσπάθεια για τη διάσωση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe συνεχίζεται, με πολλούς ομογενειακούς και πολιτικούς παράγοντες να δίνουν δυναμικό παρόν στην εκστρατεία για τη διάσωση του Προγράμματος.

Με ανακοινώσεις και επιστολές, πολιτικοί ελληνικής καταγωγής και ομογενειακοί σύλλογοι, μεταξύ άλλων, ζητούν να μη διακοπεί το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι είναι το μόνο του είδους, σε ακαδημαϊκό επίπεδο σε όλη τη Βικτώρια. Σημειώνουν δε τη σημασία των Ελληνικών σε άλλες επιστήμες, καθώς και την ιστορικότητά τους ως γλώσσα.

Ειδικότερα, με κοινό τους ανακοινωθέν, οι πολιτειακοί βουλευτές, Kat Theophanous, Steve Dimopoulos, Nick Staikos και Lee Tarlamis, καλούν το La Trobe να αναθεωρήσει την πρόταση για διακοπή του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών.

«Θα είναι μία τεράστια απώλεια για την Ελληνική και την Κυπριακή κοινότητα με συνέπειες σε πολλούς τομείς που στηρίζονται σε υψηλού επιπέδου γλωσσικές ικανότητες της Ελληνικής, όπως οίκους ευγηρίας, κοινωνικές και μεταφραστικές υπηρεσίες και στην εκπαίδευση», δήλωσε η κυρία Theophanous.

«Αν είμαστε σοβαροί ως προς την προώθηση της διαφορετικότητας και του πολυπολιτισμού, πρέπει να συνεχίσουμε ενεργά να επενδύουμε σε αυτό και να προστατεύσουμε την εκμάθηση της γλώσσας ως πολιτιστικό κεφάλαιο. Αν χαθεί, είναι πολύ δύσκολο να την επαναφέρουμε», ανέφερε ο κ. Dimopoulos.

«Τα σύγχρονα Ελληνικά δεν είναι μόνο για μαθητές ελληνικής καταγωγής. Ως γλώσσα, είναι η ετυμολογική βάση για τις επιστήμες, την ιατρική, τη φιλοσοφία και άλλα αντικείμενα. Αν χάσουμε αυτή τη βάση γνώσης, είναι απώλεια για όλους μας», επεσήμανε ο κ. Staikos.

Ο κ. Tarlamis υπενθύμισε και τα οικονομικά οφέλη εκατομμυρίων δολαρίων για τη Βικτώρια, λόγω της σύνδεσης στους τομείς εμπορίου και υπηρεσιών με Ελλάδα και Κύπρο. Η σύνδεση αυτή, εξήγησε, «είναι χτισμένη επάνω στις στενές πολιτιστικές σχέσεις και η Ελληνική γλώσσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής».

Η κυρία Theophanous διευκρίνισε πως οι πολιτειακοί βουλευτές είναι μαζί με την υπόλοιπη Ελληνική και Κυπριακή κοινότητα που έχουν κινητοποιηθεί με ιδιαίτερη δυναμική για τη διατήρηση του προγράμματος και θα απευθυνθούν και στο La Trobe, άμεσα.

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε και η Παμμακεδονική Ομοσπονδία της Αυστραλίας, με εκτενή επιστολή προς τον αντιπρύτανη του La Trobe, John Kinley Dewar, την οποία υπογράφει ο εθνικός συντονιστής της, Peter Jasonides.

Αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, πως αποτελεί βαθιά απογοήτευση η Ελληνική γλώσσα, να βρίσκεται ξαφνικά υπό απειλή μη συνέχισης στο La Trobe.

Επισημαίνονται λόγοι ιστορικοί, ηθικοί, πνευματικοί, αλλά και οικονομικοί για τη συνέχεια των Ελληνικών Σπουδών, με ειδική μνεία στους πολλούς κατοίκους ελληνικής καταγωγής ανά την Αυστραλία.

Η Παμμακεδονική, υπογραμμίζεται, ενώνει τη φωνή της με την ευρύτερη Ελληνο-Αυστραλιανή Κοινότητα και τονίζει τη σημασία της Ελληνικής ως παγκόσμια γλώσσα για ακαδημαϊκούς και μελετητές και στην Αυστραλία.

Για την Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, επιστολή προς τον πρύτανη του πανεπιστημίου, John Brumby, υπογράφουν ο πρόεδρος, Apostolis Alexiadis, και η γραμματέας, Roma Siachos.

Του ζητούν να παρέμβει υπέρ του προγράμματος και αναφέρονται σε αύξηση των εγγραφών στις Ελληνικές Σπουδές, εδώ και τρία χρόνια. Ακόμη, υπογραμμίζουν τη σημασία του και την ενεργή συμμετοχή σε δρώμενα της Ελληνικής κοινότητας.

Δεν παραλείπουν να τονίσουν τη μεγάλη παρουσία Ελλήνων στην Πολιτεία, αλλά και την «παρουσία» της Ελληνικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Επιστολή της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, προς τον αντιπρύτανη, John Kinley Dewar, υπογράφει ο πρόεδρος της, Dimitrios Varnas.

Επισημαίνει ότι πολλά μέλη της Ομοσπονδίας έχουν σπουδάσει Ελληνικά στο La Trobe, καθώς και τη σημασία και την ιστορικότητα της γλώσσας.

Θα έχετε ενημερωθεί σχετικά, αναφέρει προς τον αντιπρύτανη, εκτιμώντας πως όλα αυτά θα εκτιμηθούν για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το πρόγραμμα.

Αυτό που ίσως δεν υπολογίζετε, προσθέτει, είναι το πάθος εντός της μεγάλης Ελληνο-Αυστραλιανής κοινότητας που έχει προκαλέσει η πρόταση για τη διακοπή.

Υπογραμμίζει πως όλοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τις Ελληνικές Σπουδές και το θέμα έχει λάβει πλέον πολιτικές διαστάσεις.

Από την πλευρά του, ο «σκιώδης υπουργός» Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων για τη Βικτώρια, Neil Angus, εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους του Φιλελεύθερου Κόμματος, υπέρ της εκμάθησης γλωσσών.

Επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η γλώσσα και η γλωσσική Εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας σε μία ακμάζουσα πολυπολιτισμική, πολυγλωσσική και πολυθρησκευτική κοινωνία, όπως η δική μας.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα, τόνισε, ήταν πάντα δεσμευμένο να υποστηρίξει τη γλωσσική εκπαίδευση στη Βικτώρια.

Πηγή: Νέος Κόσμος