Το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie διατηρεί μια αρμονική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ελληνική γλώσσα, η ιστορία και ο πολιτισμός, διδάχτηκαν με επιτυχία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε την εποχή εκείνη με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών (MUGA) και συνεχίζεται με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικής ομογένειας όλα αυτά τα χρόνια.
Το Ίδρυμα ενημερώθηκε στο τέλος του τελευταίου εξαμήνου ότι το Πανεπιστήμιο εξετάζει επί του παρόντος τη διακοπή των μαθημάτων που αφορούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό και την καθιέρωση ενός κύκλου μαθημάτων Παγκοσμίων Σπουδών. Ένα μεγάλο μέρος των αλλαγών προβλέπει τη διακοπή της διδασκαλίας πέντε γλωσσών συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής γλώσσας.
Το Ίδρυμα απάντησε αμέσως στην προς συζήτηση πρόταση του Πανεπιστημίου. Καταρχήν υπέβαλε ένα μακροσκελές κείμενο με τις απόψεις του και επεδίωξε επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου και τον Εκτελεστικό Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Η καμπάνια διάσωσης του προγράμματος υποστηρίχθηκε ενεργά από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, τον Υφυπουργό Eξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κώτσηρα, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ιωάννη Χρυσουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, τον κ. Stephen Kamper, βουλευτή ΝΝΟ, Υπουργό Μικρών Επιχειρήσεων, Υπουργό Κτηματολογίου και Περιουσίας, Υπουργό Πολυπολιτισμού και Υπουργό Αθλητισμού, την κα. Σόφη Κώτση, βουλευτή ΝΝΟ, Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, Ιωάννη Μαλλικούρτη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας και Εκκλησίας της Καμπέρας, Ιωάννη Λουκαδέλλη, μαζί με δύο ομοσπονδιακούς βουλευτές, τον βουλευτή Steve Georganas και τον βουλευτή David Smith, τον Πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Μπιλ Παπαστεργιάδη, τον Πρόεδρο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, Χάρη Δανάλη, και πολλούς ελληνικούς οργανισμούς και ακαδημαϊκούς εντός και εκτός Αυστραλίας.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους φοιτητές του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου MUGA οι οποίοι, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Κήρυκα κυκλοφόρησαν γραπτό αίτημα που έχει εξασφαλίσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 2.500 υπογραφές. Επίσης, όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Ελληνικός Κήρυκας, ο Νέος Κόσμος, Greek City Times, SBS Greek Radio, 2MM έχουν υποστηρίξει αποτελεσματικά την καμπάνια του Ιδρύματος.
Οι συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο συνεχίζονται και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι τα μέσα του 2024. Προς το παρόν, το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών παραμένει ως έχει και θα δεχτεί νέες εγγραφές για το ακαδημαϊκό έτος 2024. Συνεχίζονται επίσης όλες οι άλλες προγραμματισμένες ακαδημαϊκές δραστηριότητες και οι επιπρόσθετες διαδικασίες, όπως η διατήρηση του Πανεπιστημίου Macquarie ως το μοναδικό επικυρωμένο Εξεταστικό Κέντρο στη ΝΝΟ για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κέντρο αυτού του είδους στην Αυστραλία και ένα από τα σημαντικότερα όλου του κόσμου.
Πηγή: Νέος Κόσμος