Ο καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας γεννήθηκε στην Ανατολή Λάρισας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη Γαλλία. Από το 1998 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Έχει γράψει μεταξύ άλλων ένα εξαιρετικό βιβλίο για τον Σεφέρη, για την ελληνική Διασπορά στην Αυστραλία, αλλά και το δοκίμιο «Ο Φλωμπέρ στην Ελλάδα» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Το νέο βιβλίο του «Καβάφης, το τελευταίο τανγκό στην Αλεξάνδρεια» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Βιβλιόραμα» είναι μια εξαιρετική μελέτη για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, τον Κωνσταντίνο Καβάφη. “Το βιβλίο αυτό είναι “πολεμικό” και ως τέτοιο προσφέρεται στον αναγνώστη που είναι έτοιμος να αγωνιστεί εναντίον του. Αν συμβεί αυτό, τότε το βιβλίο πέτυχε τον στόχο του» γράφει ο κ. Τσιανίκας στην εισαγωγή του βιβλίου.
Ο Μιχάλης Τσιανίκας φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας” το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, και μίλησε για τo συγκεκριμένο βιβλίο. “Το βιβλίο αυτό είναι καρπός τεσσάρων χρόνων, και είναι το απόσταγμα της δικής μου ζωής… ένα καταστάλαγμα ζωής… Έχει έναν τόνο προσωπικό, δεν είναι ένα παραδοσιακό ακαδημαϊκό βιβλίο. Έχει πολλές αυτοβιογραφικές εμπειρίες από τα ταξίδια μου κυρίως στην ενδοχώρα της Αυστραλίας” είπε ο κ. Τσιανίκας και συμπλήρωσε ότι “το βιβλίο αυτό εκφράζει απόψεις , που μπορεί να ενοχλήσουν αρκετούς, ιδίως αυτούς που οι οποίοι δεν έχουν ξανασκεφτεί το νέο ελληνικό αφήγημά μας, δηλαδή ποιοι είμαστε και πως χτιστήκαμε… Δεν μιλά για αυτό που είμαστε αλλά για αυτό που δεν είμαστε”
“Το τελευταίο τανγκό, είναι το τανγκό που χορεύει ο παλαιός, ο παραδοσιακός Ελληνισμός, με την εβραϊκή παράδοση. Έγινε αυτός ο χορός και κέρδισε η εβραϊκή παράδοση και το μοντέλο του Χριστιανισμού που την ακολούθησε…” τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε πως εξέτασε όλα εκείνα τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη που αναφέρονται στη συγκεκριμένη ιδεολογική πάλη. Το πρώτο ποίημα που προσεγγίζεται στη μελέτη αναφέρεται στο 340 μ.Χ., και το τελευταίο στο 1438 μ.Χ.
“Το βιβλίο καταλήγει σε ένα αφήγημα της Ελευθερίας και αντιστρέφει τον Καβάφη των χαμηλών τόνων και των γηρατειών όπως έχει διαβαστεί παραδοσιακά, περνά από την Ελευθερία του σώματος και καταλήγει στον ευτυχή βίο” κατέληξε ο καθηγητής κ, Τσιανίκας.
Ακούστε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας