Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Γιώργος Παπανδρέου στη “Φωνή της Ελλάδας”: Όταν είσαι στη Διασπορά, γίνεσαι δύο φορές Έλληνας
Greece In The World Dionysopoulos G., Houmba K.
0:00
0:00 LIVE

Γιώργος Παπανδρέου στη “Φωνή της Ελλάδας”: Όταν είσαι στη Διασπορά, γίνεσαι δύο φορές Έλληνας

Έμφαση στο σύγχρονο ρόλο της κοινωνίας των πολιτών για ένα κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου έδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του «Κινήματος Αλλαγής» Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνέντευξή του στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» της «Φωνής της Ελλάδας» και τον δημοσιογράφο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.

Αναφερόμενος στην ελληνική Ομογένεια, ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε τη διεθνή θέση και τις επιτυχίες των Ελλήνων της Διασποράς ως κίνητρο για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα. «Όταν είναι κάποιος είτε πρόσφυγας, είτε μετανάστης, βλέποντας άλλα συστήματα, άλλες πολιτικές, αναρωτιέται γιατί δεν μπορούμε να τα επιτύχουμε στην Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που με επηρέασε», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός. «Όταν είσαι στη Διασπορά, η αίσθηση είναι ότι θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα και στη χώρα σου … Γίνεσαι δυο φορές Έλληνας, γίνεσαι πρεσβευτής της Ελλάδας και γίνεται και η Ελλάδα επιλογή σου, δεν είναι απλώς μοίρα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάκτηση του πρωταγωνιστικού ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή αφορά σε «αυτονόητα ζητήματα», όπως το καθολικό δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία, στην κατοικία. «Σε μία εποχή που βλέπει το απρόβλεπτο, σε μια εποχή με αγωνία, την κλιματική κρίση, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, την οικονομική κρίση που πέρασε όλος ο κόσμος και η Ελλάδα ειδικότερα, τώρα με τη πανδημία, ο κόσμος ψάχνει για σταθερές», τόνισε ο ίδιος. «Ο χώρος ο δικός μας, πρόσθεσε, έχει σταθερές αξίες και θα έλεγα ότι, για να μεγαλώσουμε, χρειάζεται να δούμε τι σημαίνουν στη σημερινή εποχή … Εμείς οι σοσιαλιστές, υπογράμμισε ο πρώην Πρωθυπουργός, δεν φοβόμαστε τις εξελίξεις, θέλουμε όμως οι εξελίξεις αυτές, η μετάβαση σε μια νέα οικονομία να είναι και δημοκρατική, να προστατεύει ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικά δίκαιη, να μη δημιουργεί νέες ανισότητες και να σπάει, ειδικά στην Ελλάδα, τη συγκεντρωτική και γραφειοκρατική αντίληψη, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη διασπορά των νέων …».

Αναφερόμενος στο σύγχρονο ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου παρατήρησε ότι «η κοινωνία των πολιτών υπάρχει και ενεργοποιείται σε πάρα πολλά ζητήματα του κόσμου, όπως είναι το θέμα της κλιματικής κρίσης, το κίνημα των γυναικών, το me too, ο αγώνας εναντίον της βίας κατά των γυναικών. Υπάρχουν νέα πεδία». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, εξάλλου ότι είναι «πολύ σημαντικό, αυτές οι δυνάμεις να μπορούν να συνενωθούν», ώστε να διαδραματίσουν ένα ρόλο ουσιαστικών αλλαγών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε καθιερώσει τη διαδικασία της ανοικτής συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο πρώην Πρωθυπουργός τάχθηκε, τέλος, υπέρ της δημιουργίας μιας «ηλεκτρονικής πολιτικής αγοράς», η οποία θα καθιερώνει τη νέα εξουσία του πολίτη στη διαβούλευση επί των κυβερνητικών αποφάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών, υποστηρίζοντας ότι «ένας λόγος που σήμερα υπάρχει πόλωση, αντίδραση φόβος είναι διότι αισθάνεται ο πολίτης ότι δεν έχει λόγο και αναζητεί δημαγωγούς, αντί να του δίνουμε εμείς τη δύναμη να εκφραστεί και να συμμετάσχει, να ακουστεί η άποψή του και να συμβάλλει στις αλλαγές στην κοινωνία μας».

RELATIVE PODCASTS