Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Η ιστορία της Διασποράς-Η Μικρασιατική τραγωδία έστειλε κύμα Ελλήνων στη Λατ. Αμερική
Our Global Voice Diplas P. , Kontogiannis D.
0:00
0:00 LIVE

Η ιστορία της Διασποράς-Η Μικρασιατική τραγωδία έστειλε κύμα Ελλήνων στη Λατ. Αμερική

Η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στη Λατ. Αμερική και ειδικότερα στην Ουρουγουάη και στην Αργεντινή τον 20ο αιώνα συνδέεται με την Μικρασιατική τραγωδία και την έλευση χιλιάδων προσφύγων απο την Σμύρνη και άλλα μέρη της Μικράς Ασίας ανέφερε ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης  με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας, συνεχίζοντας την αφήγηση για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Το έντονο ισπανικό και ιταλικό στοιχείο στη Λατ. Αμερική σήμαινε ότι οι εξελίξεις στα μητροπολιτικά τους κέντρα, δηλ. Ισπανία και κυρίως η Ιταλία, και οι σχέσεις τους με την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής είχαν άμεση επίδραση στους ‘Ελληνες μετανάστες, πρόσφυγες στην Ουρουγουάη, Αργεντινή και αλλού. Ανάμεσα στους τελευταίους ξεχώρισαν οι Νικόλαος και Κωνσταντίνος Κονιαλίδης με καταγωγή απο την Μικρά Ασία. Ο πατέρας του Νικόλαου Κονιαλίδη απαγχονίστηκε απο τους Τούρκους γιατί συνεργάσθηκε με τις ελληνικές δυνάμεις κατοχής, όπως έγραφε το σχετικό έγγραφο, μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Κανένας άλλος δεν έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο και δεν ευεργέτησε την ελληνική κοινότητα τόσο πολύ όσο ο Κωνσταντίνος Κονιαλίδης, οποίος διαδέχθηκε τον Ωνάση στη θέση του γενικού προξένου της Ελλάδος στη Λατινική Αμερική το 1934, τόνισε ο κ. Τάμης. Ο τελευταίος, όπως κι ο Ωνάσης, ήταν Περονιστές, και έδινε τον μισθό του-20.000 πέσο τον χρόνο- για να φτιαχτεί Ναός και σχολείο στην Ουρουγουάη. Ο Κονιαλίδης έφυγε απο την Λατ. Αμερική και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά το 1955 και την πτώση του Περόν. Αντίθετα, ο Ωνάσης πέρασε τον περισσότερο χρόνο του στη Νίκαια της Γαλλίας, μια αρχαία ελληνική αποικία.

¨Ενας άλλος ευεργέτης της ομογένειας ήταν ο Δημήτριος Δάνδολος γεννηθείς στη Σμύρνη το 1880 όπου είχε εγκατασταθεί ο πατέρας του με καταγωγή απο την Κρήτη. Ο τελευταίος είχε λάβει μέρος στη μεγάλη Κρητική επανάσταση. Ο Δάνδολος προτίμησε να πάει να δουλέψει αντί να αποφοιτήσει απο την Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και βρέθηκε στην Αίγυπτο για λογαριασμό μεγάλης εταιρείας ταπητουργίας. Η τελευταία τον διόρισε διευθυντή στο κατάστημά της στην Αργεντινή όπου πήγε με την Σμυρνιά σύζυγό του Χρυσάνθη Λιβανόφκσι. Αργότερα, ο Δάνδολος έγινε βιομήχανος και βοήθησε πολύ την ελληνική ομογένεια σύμφωνα με τον κ. Τάμη.

(Διόρθωση: Στο αρχικό κείμενο και στην περιγραφή του κ. Τάμη αναφέρεται εκ περιδρομής ο κ. Νικόλαος Κονιαλίδης ως μεγάλος ευεργέτης της ελληνικής παροικίας της Ουρουγουάης αντί του κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΝΙΑΛΙΔΗ που είναι το σωστό.”

RELATIVE PODCASTS