Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Λέσχη Ανάγνωσης Βερολίνου: Nησίδα επικοινωνίας για τους Έλληνες της πόλης
0:00
0:00 LIVE

Λέσχη Ανάγνωσης Βερολίνου: Nησίδα επικοινωνίας για τους Έλληνες της πόλης

Η αγάπη για το βιβλίο και η ανάγκη για τη διατήρηση και βελτίωση της μητρικής γλώσσας είναι τα βασικά κίνητρα για την δημιουργία της Ελληνικής Λέσχης Ανάγνωσης του Βερολίνου, έτσι όπως τα περιέγραψε η Ένη Πάτσιγκ-Τυρπένου, στη συνέντευξή της στην εκπομπή «Κουβέντες Μακρινές» στη Φωνή της Ελλάδας με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και τη Φούλη Ζαβιτσάνου.

Η εμπειρία από την συμμετοχή της σε Λέσχες Ανάγνωσης στην Ελλάδα σίγουρα υπήρξε καθοριστική για να ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα καθώς όπως λέει και η ίδια είναι «διαφωτιστικό, εκπαιδευτικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ακούς απόψεις πάνω σε ένα βιβλίο από διαφορετικούς ανθρώπους».

Ένη Πάτσιγκ-Τυρπένου

Κατά πόσο όταν, όπως στην περίπτωση της Ελληνικής Λέσχης Ανάγνωσης του Βερολίνου, πρόκειται για ανθρώπους που είναι μέλη της ίδιας γλωσσικής κοινότητας ενώ διαβιούν σε μακρινή απόσταση από αυτή. Σε αυτήν την περίπτωση η συνάθροιση αποκτά ένα επιπλέον νόημα, γίνεται μια νησίδα επικοινωνίας όπου η σκέψη και η έκφραση πάνω στο λογοτεχνικό κείμενο διευρύνουν και επανανοηματοδοτούν την ίδια την ταυτότητα τους ως μέλη αυτής της γλωσσικής-πολιτισμικής κοινότητας.

Μια φορά λοιπόν κάθε μήνα, σε μια ήσυχη γωνιά του καφέ Αnna Blume, στο Prenzlauer Berg του Βερολίνου, μια ομάδα Ελλήνων αναγνωστών συναντιέται για να αφιερώσει χρόνο και ενδιαφέρον  σε ένα βιβλίο ελληνικής ή ξένης λογοτεχνίας που έχει επιλεγεί μετά από τις προτάσεις των μελών και την σχετική αξιολόγησή τους.

Η θεματολογία ευρεία καθώς περιλαμβάνει κλασσικά και σύγχρονα αναγνώσματα διαφορετικών εποχών και λογοτεχνικών ρευμάτων. Ενδεικτικά, έχουν ασχοληθεί με βιβλία όπως το «Γκιάκ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, τη «Νέα Φινλανδική Γραμματική» του Diego Marani, και τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα ενώ στο επόμενο ραντεβού τους στις 6 Δεκέμβρη θα μιλήσουν για το «Τίποτα δεν χαρίζεται» της Μάρως Δούκα.

Η Λέσχη ξεκίνησε το 2016 εντός της ομάδας των Greek-Berliners® και τα πρώτα δυο χρόνια συγκέντρωνε «μια μικρή παρέα 4-5 ατόμων» όπως χαρακτηριστικά λέει η ‘Ενη, για να γίνει στην πορεία ένα σημείο αναφοράς των Ελλήνων βιβλιόφιλων του Βερολίνου. Σημαντική ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσε η παρουσίαση της Λέσχης στην Ημέρα Ελληνικού Βιβλίου Βερολίνου το 2018 αλλά και η συμμετοχή της στα ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Επόμενοι στόχοι η δημιουργία Λέσχης Ανάγνωσης Παιδικού Βιβλίου «γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τα παιδιά να μείνουν κοντά στην ελληνική γλώσσα και την ελληνική παιδική λογοτεχνία», όπως μας λέει ενθουσιώδης η Ένη, και η δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης.

Βέβαια, πολύ σημαντική και η παρουσίαση βιβλίων όπως αυτή του  θα γίνει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου για το βιβλίο της Μαριλένας Παππά «Το γλυκό του Δούναβη» με την συμμετοχή της συγγραφέα που έτσι θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τους Έλληνες αναγνώστες της στο Βερολίνο.

 

Φούλη Ζαβιτσάνου