Στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο είναι αφιερωμένο το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στο ιστορικό Ζωγράφειο Λύκειο, 1-5 Απριλίου 2020.
Το πρωτότυπο και ευφυές συνέδριο πραγματοποιείται από την άνοιξη του 2012 στην Κωνσταντινούπολη, και το διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και το Ζωγράφειο Λύκειο, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το Ζωγράφειο Λύκειο είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα. Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένας έρανος για να χτιστεί ένα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.
Τα προηγούμενα χρόνια το σχολείο είχε μια πραγματική άνθηση και πάντα πάνω από 450 μαθητές. Ειδικά δε πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και πριν τις απελάσεις (1964) οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν πάνω από 650. Το ιστορικό σχολείο του Πέρα προσφέρει μόρφωση και διατηρεί άσβεστη την κουλτούρα των ομογενών της Πόλης για περισσότερο από έναν αιώνα. Αποτελεί το πιο γνωστό Ελληνικό σχολείο της Τουρκίας σήμερα. Διευθυντής είναι ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου.