Διάλεξη: Οι Ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες της Κωνσταντινούπολης

Η συνεργάτης του Πανεπιστημίου Νιουκάστλ της Αγγλίας Δρ Gönül Bozoglu, θα παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή διάλεξη για τις ιστορικές ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Σε αυτή τη διαδικτυακή διάλεξη, θα παρουσιαστεί η εργασία της για τις κοινότητες των οποίων η πολιτιστική μνήμη δεν εμπίπτει στην επίσημη πρακτική πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο ιστορικός πληθυσμός «Rum» (Ρωμιοί, Ελληνόφωνοι) της Κωνσταντινούπολης ζει μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

Η σημερινή κυβέρνηση κινητοποιεί την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 ως ένα υπερήφανο γεγονός της τουρκικής εθνικής ταυτότητας, που εκφράζεται σε εκθέσεις μουσείων και στη διαχείριση της βυζαντινής κληρονομιάς στην πόλη. Οι διωγμοί του εικοστού αιώνα αποξένωσαν περαιτέρω την κοινότητα, οδηγώντας πολλά από τα μέλη της να μεταναστεύσουν.

Η έρευνα περιελάμβανε περιήγηση, ομιλία, μαγνητοσκόπηση και ηχογράφηση με μέλη της κοινότητας για να εξερευνήσει και να χαρτογραφήσει τις αναμνήσεις τους, δημιουργώντας μια διαδικτυακή πηγή πληροφόρησης. Ο σκοπός είναι τριπλός: να ασχοληθούμε με κληρονομιά που κινδυνεύει να εξαφανιστεί, να δώσουμε φωνή στις κοινότητες, και να τονίσουμε και να εκτιμήσουμε τις προσωπικές, συναισθηματικές και ατομικές αντιλήψεις για την κληρονομιά, και να επεκτείνουμε τα συμβατικά παραδείγματα.

Η Gönül Bozoglu είναι ερευνητική συνεργάτης του Leverhulme στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου πραγματοποιεί έρευνες για κληρονομιά, μνήμη και μουσεία, συνδυάζοντας συχνά ανθρωπολογικές μεθόδους με ψηφιακές πρακτικές και κινηματογραφικές ταινίες. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Museums, Emotion and Memory Culture: the politics of the past in Turkey” (2019), που δημοσιεύθηκε από την Routledge Research in Museum Studies. Μετά από ένα MPhil στην Οθωμανική τέχνη στο Πανεπιστήμιο Mimar Sinan της Κωνσταντινούπολης και μεταπτυχιακό στις σπουδές των Μουσείων στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, εργάστηκε σε μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο.

Πού:
Ζoom: https://bit.ly/3is8U5L
YouTube: https://www.youtube.com/user/gocmv
Facebook: https://www.facebook.com/Greekcommunitymelb/
Πότε: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 @ 7:00 μ.μ.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος