της Νατάσας Βησσαρίωνος
Ο καταξιωμένος και βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης, βρίσκεται στο πλευρό όσων μάχονται σε καθημερινή βάση κατά της πανδημίας του κορονοϊού που μαστίζει τον πλανήτη.
Ο Ελληνοκύπριος μάγειρας, που έκανε τις λιχουδιές της Ελλάδας και της Κύπρου περιζήτητες στους Γάλλους και χάρισε στην ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό διάσημους φίλους και την ύψιστη γαστρονομική διάκριση, το πρώτο της παγκοσμίως και μοναδικό μέχρι σήμερα αστέρι Michelin, όπως μας ενημέρωσε μέσα από ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Instagram, θέλοντας να ευχαριστήσει τους οδηγούς ασθενοφόρων, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που μάχεται κατά του κορονοϊού στα νοσοκομεία σε Στρασβούργο, Μασσαλία και Νίκαια, διαθέτει σε αυτούς δωρεάν πλήρη γεύματα!
“Προσφέρουμε σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία του Στρασβούργου, της Μασσαλίας και της Νίκαιας, πακέτα γευμάτων που αποτελούνται από προϊόντα από την αλυσίδα των καταστημάτων μας. Παρακολουθούμε την κατάσταση με τη μεγαλύτερη προσοχή και είναι αυτονόητο ότι εφαρμόζουμε αυστηρά πρότυπα υγιεινής σε καθημερινή βάση, καθώς και τηρούμε τις ειδικές συστάσεις για τον κορονοϊό. Είμαστε ολόψυχα μαζί σας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου που όλοι βιώνουμε. Παρακαλούμε να διαδώσετε την προσφορά μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλους όσους χρειάζονται. Αδερφοί Μαυρομμάτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σεφ Ανδρέας Μαυρομμάτης στην ανακοίνωσή του στο Instagram.
Ήδη στη σελίδα του Ανδρέα Μαυρομμάτη στο facebook έχουν αναρτήσει ένα ευχαριστήριο μήνυμα από Παιδιατρική ομάδα γνωστού γαλλικού νοσοκομείου (Hôpital Necker-Enfants malades) γράφοντας χαρακτηριστικά “Ευχαριστούμε για τη νόστιμη υποστήριξη”.
Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης πήγε στο Παρίσι το 1977 για να σπουδάσει ψυχολογία. Δουλεύοντας, όμως, σε ένα εστιατόριο για βιοποριστικούς λόγους ανακάλυψε την αγάπη του για τη μαγειρική τέχνη και την επιχειρηματικότητα, που σχετίζεται με αυτή. Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και σπούδασε γαστρονομία στην περίφημη σχολή Lenotre. Το 1981, άνοιξε μαζί με τα αδέλφια του, Ευαγόρα και Διονύσιο ένα μικρό παντοπωλείο στο 5ο Διαμέρισμα του Παρισιού, με προϊόντα από Κύπρο και Ελλάδα. Λίγο καιρό αργότερα δημιούργησαν το πρώτο τους εστιατόριο, το “Les Delices d’ Aphrodite” (Οι λιχουδιές της Αφροδίτης). Σήμερα, μαζί με τ’ αδέλφια του είναι συνιδιοκτήτες της δημοφιλούς γαστρονομικής αλυσίδας “Maison Mavrommátis” με έδρα τη Γαλλία, που αριθμεί τέσσερα εστιατόρια στην “Πόλη του Φωτός”, ένα στην Κύπρο και εννέα delicatessen καταστήματα με ελληνικά και κυπριακά προϊόντα σε Παρίσι, Νίκαια και Μασσαλία.
Στα καταστήματά τους διαθέτουν και δικά τους τυποποιημένα προϊόντα με ελληνικές γεύσεις, τα οποία συσκευάζουν στο εργοστάσιό τους στα προάστια του Παρισιού και ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης που έχουν είναι το ότι πωλούν 150 κιλά ταραμοσαλάτα την ημέρα!
Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβάθμιση της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, Τη δημιουργική, παραδοσιακή κυπριακή και ελληνική κουζίνα του, έχουν γευτεί και αγαπήσει πολλοί διάσημοι εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής ζωής της Γαλλίας και της Ελλάδας. Ανάμεσά τους, η Κατρίν Ντενέβ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ζαν-Πολ Γκοτιέ, o Κώστας Γαβράς, o Νίκος Αλιάγας, o Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς.
Η μεγαλύτερη αναγνώριση για τα τρία αδέλφια από την Κύπρο ήρθε στις 5 Μαρτίου 2018 όταν το “Le Mavromatis” πήρε το πρώτο αστέρι Michelin για ελληνική κουζίνα στο εξωτερικό, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί. Λίγες εβδομάδες μετά ο Ανδρέας Μαυρομμάτης βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο των Μαγείρων της Γαλλίας και αναδείχτηκε σε κορυφαίο σεφ της χώρας, αλλά και σε μέγα πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας στο Παρίσι. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του “45 συνταγές από την Ελλάδα, φτιαγμένες με αγάπη”. Ένα βιβλίο που εκδόθηκε πρώτη φορά στη Γαλλία με μεγάλη επιτυχία.