Επίσκεψη του ΓΓΑΕ κ. Γιάννη Χρυσουλάκη στους ομογενείς στην Αργεντινή

Τριήμερη επίσκεψη στην ομογένεια της Αργεντινής πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ομότιμος Καθηγητής κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, με την ευκαιρία της ενθρόνισης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες και Εξάρχου Νοτίου Αμερικής, κ.κ. Ιωσήφ.
Σε μία μεγάλη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Ένωσης Πελοποννησίων, ο Γενικός Γραμματέας είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει και να ακούσει τους εκπροσώπους από τις 12 ελληνικές κοινότητες της Βραζιλίας, τις 15 κοινότητες της Αργεντινής και 8 της Χιλής.
Ο κ. Χρυσουλάκης παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων που έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προωθούνται άμεσα από πλευράς Γενικού Γραμματέα ήταν αυτό της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας μέσω διαδικτύου, η προώθηση της ελληνικής παράδοσης και διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων. Επιπλέον, παρουσιάστηκε το πλαίσιο των καινούριων προγραμμάτων φιλοξενίας νέων στην Ελλάδα.
Συμφωνήθηκε μάλιστα να ξεκινήσουν σύντομα και δράσεις σύσφιξης σχέσεων με τους ομογενείς της Νοτίου Αμερικής. Επίσης, ο κ. Χρυσουλάκης ανέλυσε διεξοδικά το θέμα της ψήφου των αποδήμων, ενώ, τέλος, με πρότασή του, υιοθετήθηκε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης της χώρας μας απέναντι στην ασύμμετρη απειλή από την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση που δημιούργησε η Τουρκία στα σύνορα του Έβρου.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ.κ. Ιωσήφ και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή, κ. Δημήτριος Ζεβελάκης, συνόδευαν τον Γενικό Γραμματέα από την αρχή της συνάντησης.
Στη συνάντηση με τις ομογενειακές οργανώσεις παρευρέθηκε και η τριμελής επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ. Μ. Χαρακόπουλο, κ. Δ. Χατζηδάκη και κ. Δ. Βαγενά. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων μίλησε στους συλλόγους ο κ. Χαρακόπουλος.

Φωτογραφία μετά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες, κ.κ. Ιωσήφ

 

Ο κ. Χρυσουλάκης, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία με τον νέο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες, κ.κ. Ιωσήφ, παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του, στην τελετή της ενθρόνισής του μαζί με την αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ιωσήφ είναι ο νέος επίσκοπος των περισσότερων από τα κράτη της Νοτίου Αμερικής. Στην τελετή παραβρέθηκαν, επίσης, ο ελληνικής καταγωγής Υπουργός Δημοσίων Έργων της Αργεντινής κ. Γκαμπριέλ Κατωπόδης, οι βουλευτές κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Διονύσης Χατζηδάκης και Δημήτριος Βαγενάς, μητροπολίτες από την ελλαδική εκκλησία και αυτοκέφαλες εκκλησίες, εκπρόσωποι διπλωματικών αρχών, ομογενειακών σωματείων και πλήθος ομογενών της Λατινικής Αμερικής.
Στην ενθρόνιση παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής, Ελπιδοφόρος, και πλήθος επισκόπων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ακόμη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Δημοσίων Έργων της Αργεντινής, κ. Gabriel Katopodis, με τον ελληνικής καταγωγής βουλευτή, κ. Ανδρέα Ζώτο, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) παρουσία και του Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ.κ. Ιωσήφ, με εκπροσώπους της Συνέλευσης για θέματα κοινοτήτων της Αυτόνομης Πόλης του Μπουένος Άιρες, καθώς και με την κα Mercedes Barbara, Γενική Διευθύντρια των Κοινοτήτων της Αυτόνομης Πόλης του Μπουένος Άιρες, και την κα Pamela Malewicz, Γενική Γραμματέα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις οποίες ενημέρωσε για τα πρόσφατα γεγονότα στο μεταναστευτικό στην Ελλάδα και έλαβε δήλωση στήριξης προς τον ελληνικό λαό. Επίσης, συζήτησε τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης στην Αργεντινή για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχει ενεργά και η ελληνική ομογένεια.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο “Αθηναγόρας”

 

Πολύ σημαντική ήταν η επίσκεψη στο Ελληνικό Γυμνάσιο / Λύκειο «Αθηναγόρας», το οποίο είναι δημιούργημα του πρώην Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες, κυρού Γενναδίου Χρυσουλάκη, ενώ επισκέφθηκε και ενημερώθηκε από τους δασκάλους και διευθυντές του ελληνικού Δημοτικού / Νηπιαγωγείου της ελληνικής κοινότητας. Και τα δύο αυτά ιδρύματα συμβάλλουν σημαντικά για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας.
Στο περιθώριο της επίσκεψης στο Μπουένος Άιρες, πραγματοποιήθηκε σημαντική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Β. Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο, για τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού με την Αρχιεπισκοπή Β. Αμερικής σε πολλά θέματα που αφορούν στους απόδημους της Αμερικής, ενώ ανάλογη συζήτηση για πιθανή συνεργασία έγινε και με εκπρόσωπο του Ιδρύματος Τσάκος της Ουρουγουάης. Ο Γενικός Γραμματέας παραχώρησε τέλος συνέντευξη στο ομογενειακό ραδιόφωνο «La voz de Grecia», το οποίο εκπέμπει διαδικτυακά σε Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Χιλή, Βενεζουέλα, Περού και Βολιβία.