O Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος, ποιητής και performer που ζει στο Λονδίνο από το 2010, συμμετέχει στο για 2η φορά, στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποίησης της βρετανικής πρωτεύουσας.
Όπως ανέφερε σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου, στη “Φωνή της Ελλάδας“, “συμμετέχω στο Φεστιβάλ μετά από πρόσκληση του Βρετανού ποιητή Steve Fowler. H performance γίνεται για την κεντρική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Ποίησης, ‘The European Camarade’. Aφορά σε νέες συνεργασίες ποιητών που ζουν στη Βρετανία, συχνά με καταγωγή από άλλες χώρες της Ευρώπης και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Πολωνό ποιητή Tomasz Mielcarek στη διατηρητέα εκκλησία St John, Bethnal Green, το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021. Πρόκειται για μία performance που συνδέει την ελληνική, πολωνική και αγγλική γλώσσα, με στόχο τη σύνθεση και την εξερεύνηση των ήχων, τη σχέση χώρου-ήχων, και τη σχέση ήχου και της αίσθησης της όσφρησης“.
Παράλληλα, ο κ. Παπαχαράλαμπος μίλησε και για την performance “…Γελάς κι εσύ στα λούλουδα, χάσμα του βράχου μαύρο…” που θα παρουσιαστεί στο 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων το οποίο λόγω του εορτασμού των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης είναι αφιερωμένο στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Η performance του ποιητή Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου είναι μια συνομιλία με το ποίημα ‘Ο Πόρφυρας’ του Διονυσίου Σολωμού, ένας διάλογος με κείμενα του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου, μία performance που εξερευνά τη σχέση γλώσσας – φύσης. Ο ‘Πόρφυρας’ γράφτηκε από τον Σολωμό μετά από ένα πραγματικό περιστατικό: το 1847 ένας καρχαρίας κατασπάραξε έναν Άγγλο στρατιώτη στην Κέρκυρα. Το γεγονός σημάδεψε τον ποιητή. Στην performance που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου στην Καβάλα (Καμάρες), επιλεγμένα αποσπάσματα του ποιήματος εξετάζονται για τη σχέση τους με τις δυνάμεις της φύσης και μεταμορφώνονται στη σκηνή. Η θνητή φύση του ανθρώπου απέναντι στη ζωντάνια, τις μυρωδιές αλλά και τους κινδύνους της φύσης. Η γλώσσα ως έκφραση δημιουργίας και ουτοπίας αλλά και θανάτου και καταστροφής. Η γλώσσα ως προπαρασκευή ενός εναλλακτικού μέλλοντος όπου η τεχνολογία ανατρέπει τη θνητότητα, διεκδικώντας μια διαφορετική ισορροπία μεταξύ φύσης και ανθρώπου.
Ακούστε τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου στη “Φωνή της Ελλάδας”
[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=foni-tis-elladas/Papacharalambos.mp3&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2018/01/RADIO-fwni-elladas.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]
Ο Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος (Καβάλα 1988) εργάζεται στα πεδία της ποίησης, της performance και πρακτικών του χώρου, με βάση το Λονδίνο, όπου ζει από το 2010. Στη δουλειά του αποσκοπεί στη σύνδεση της ποίησης, της χαρτογραφίας-γεωγραφίας (ως επιστήμες και τέχνες), των εικαστικών τεχνών, των τεχνολογικών εξελίξεων και της performance. Με αυτά τα μέσα στοχεύει στη δημιουργία ή την εξερεύνηση εμπειριών, χώρων και αντικειμένων σχετικών με τη μετάσταση και τις διαφορετικές εκδοχές που μπορεί να λάβει το μέλλον. Έχει πραγματοποιήσει performances στα Kensington + Chelsea Art Week, Austrian Cultural Forum London, Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, University of Brighton, γκαλερί Λόλα Νικολάου, Velorose Gallery (Λονδίνο), Poetry Society (Λονδίνο) και Free Thinking Zone. To 2019, μετά από παραγγελία του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσίασε την performance ‘Οδυσσέα, κάνε μου like’, ως μια πειραματική, αποδομημένη εκδοχή της Οδύσσειας με πρωταγωνιστές τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τις γυναίκες και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας. Το 2020 παρουσίασε μια σύνοψη του συνόλου της δουλειάς του στα Open Folios του MOMus (Οργανισμός Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης). Το 2021 η συνεργασία του με τον Βρετανό συνθέτη Alex Mills με τίτλο ‘Samsara’ φιλοξενήθηκε στο Wigmore Hall. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, αγγλικά και ρωσικά, σε περιοδικά και ανθολογίες, όπως ‘Futures: Poetry of the Greek Crisis’ (Penned in the Margins 2015), κ.ά. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρία βιβλία ποιημάτων του: ‘K – On’ (Εντευκτήριο 2011), ‘Είναι’ (ΦΡΜΚ 2015) και ‘3: Ανθρώπων Ιστορία’ (Κουκουνάρι 2018). Στη Βρετανία κυκλοφορεί το πρόσφατο βιβλίο του στα αγγλικά, ‘Exchange: a neo-futurist idiom mapping’ (Hesterglock Press 2020). www.neofuturist.co.uk