ON AIR 09:05 - 10:00
Time In Greece
Nikolas Angelidis
NEXT 10:00 - 11:00
Greece In The World
Dionysopoulos G., Houmba K.
SCHEDULE VOICE OF GREECE

Β. Παπαστεργιάδης: “Σύντομα θα ανταμώσουμε και πάλι στην Ελλάδα”

της Νατάσας Βησσαρίωνος

Στη μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας, οι Έλληνες δημιούργησαν μια κοινότητα το 1897 με όραμα μια οργάνωση με δημοκρατική δομή που θα εξυπηρετεί τις θρησκευτικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών της. Πρόκειται για την παλαιότερη ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία και την δεύτερη αρχαιότερη ελληνική οργάνωση της διασποράς, μετά την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Σήμερα, τα χιλιάδες μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα παράδειγμα προς μίμηση. Ελληνικά σχολεία, ελληνικά γηροκομεία, ένα επιβλητικό κτίριο, το Ελληνικό Κέντρο στην καρδιά της πόλης και αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, όπως το Lonsdale str. Greek Festival, το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, και πολλές άλλες που προβάλλουν τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό στην Αυστραλία. Αποτελούν τους πρεσβευτές της πατρίδας μας στη μακρινή Αυστραλία.

Το Lonsdale Str. Greek Festival (Αντίποδες λεγόταν παλαιότερα) συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε χρόνο

 

Στο τιμόνι της Ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης βρίσκεται εδώ και χρόνια ένας δραστήριος δικηγόρος, ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης που μίλησε στη “Φωνή της Ελλάδας“.
Ο κ. Παπαστεργιάδης περιέγραψε την καθημερινότητά του και των συμπατριωτών μας στη Βικτώρια την εποχή του κορωνοϊού, μίλησε για τις κινήσεις και δράσεις της κοινότητας για τους Έλληνες με προσωρινή άδεια παραμονής, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της πανδημίας καθώς και για την νοσταλγία για την πατρίδα που είναι εντονότερη σήμερα από ποτέ.
Παράλληλα επανέλαβε τα μόνιμα αιτήματά του: Να επαναλειτουργήσει η δορυφορική σύνδεση της ΕΡΤ με την Αυστραλία και να δημιουργηθεί ένα γραφείο ΕΟΤ στην Μελβούρνη. Μάλιστα, όπως τόνισε, πρότεινε εκ νέου στον ΕΟΤ να λειτουργήσει γραφείο του στο Ελληνικό Κέντρο, το νέο κτήριο της Κοινότητάς, στο κέντρο της Μελβούρνης, χωρίς κόστος στην ελληνική κυβέρνηση.
Όσο για το μέλλον… δήλωσε αισιόδοξος ότι όλα θα γίνουν όπως πριν και πως “αυτή η περιπέτεια θα μας δώσει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε περισσότερο αυτά που είχαμε πριν την κρίση“.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τον κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη

– κ. Παπαστεργιάδη πως θα περιγράφατε την καθημερινότητα σας στη Μελβούρνη την περίοδο της πανδημίας;
Με την κρίση με τον κορωνοϊό και με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμόσει οι αρχές, επόμενο ήταν να έχει αλλάξει η ζωή μας εδώ στη Μελβούρνη. Αν και απαγορεύεται γενικά η κυκλοφορία χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, μπορεί κάποιος να κάνει πολλά. Εγώ προσωπικά πηγαίνω καθημερινά στο δικηγορικό γραφείο μου, αλλά το 85% του προσωπικού μας, δηλαδή 160 άτομα, εργάζονται από το σπίτι.  Όλοι μας και αυτοί που δουλεύουν από το σπίτι, ζουν μια διαφορετική πραγματικότητα.
Παρά την κρίση, προσπάθησα στο γραφείο μου να μην απολύσω κανέναν και επιθυμούμε να είμαστε όπως και πριν, όταν βγούμε από την κρίση. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε όλοι μαζί και πρέπει να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον και αυτό προσπαθώ να το εφαρμόσω και στην επιχείρησή μου. Η κρίση έχει προκαλέσει δραματική αλλαγή στον τρόπο που εργαζόμαστε και λειτουργούμε τις επιχειρήσεις μας. Ταυτόχρονα έχουμε μάθει και νέους τρόπους να δουλεύουμε χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για την επικοινωνία και εργασία εξ’ αποστάσεως. Θέλω να πω επίσης, ότι τώρα δουλεύουμε και πιο οικολογικά, οι δουλειές μας τώρα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς χαρτιά και εκτυπώσεις όπως γίνονταν πριν στο γραφείο.

– Ποια είναι έκτακτα μέτρα που ισχύουν σήμερα στη Βικτώρια; Τα τηρούν οι πολίτες;
Με τα μέτρα που ισχύουν εδώ, μπορεί να πάει κάποιος στην αγορά, στο γιατρό, στο φαρμακείο και σε εστιατόρια ή ταχυφαγεία για να αγοράσει φαγητό χωρίς να καθήσει ή μπορεί να ζητήσει να του το μεταφέρουν στο σπίτι. Μπορούμε επίσης να βγούμε έξω για άσκηση, τηρώντας φυσικά τους περιορισμούς για την απόσταση τις συναθροίσεις ως δύο άτομα.

Ο κ. Παπαστεργιάδης με την 16χρονη κόρη του Ελένη και τον 14χρονο γιο του Λέανδρο σε ξέγνοιαστη στιγμή στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας τον Ιανουάριο του 2020

 

Εγώ με τα παιδιά μου διασκεδάζουμε με το σέρφινγκ, που είναι δημοφιλές αυστραλιανό άθλημα και το έχουμε και εμείς κάνει μέρος από τη ζωή μας. Τον Ιανουάριο πήγαμε στο Κουήνσλαντ για σέρφινγκ και περάσαμε υπέροχα. Θέλουμε να πηγαίνουμε συχνά για σέρφινγκ, αλλά τώρα ορισμένες πολιτείες έχουν κλείσει τα σύνορά τους και αυτό έχει επηρεάσει την ψυχολογία μας. Επίσης στον αθλητισμό που έκαναν τα παιδιά μου, όπως κολύμπι, ποδόσφαιρο, και τρέξιμο, τα σταμάτησαν γιατί οι ομάδες τους δεν λειτουργούν πλέον. Τώρα κάνουν μόνο ποδηλασία.
Σύντομα αναμένουμε ότι θα ελαφρύνουν τα μέτρα – χθες Πέμπτη 23 Απριλίου, δεν είχαμε κανένα κρούσμα στην πολιτεία μας, τη Βικτώρια που έχει πληθυσμό εφτά εκατομμύρια, ενώ σε όλη την Αυστραλία έχουν χάσει τη ζωή τους 72 άτομα ως τώρα με πληθυσμό 25 εκατομμύρια.

– Σας λείπει η πατρίδα αυτή την περίοδο;
Μας λείπει πάρα πολύ η επικοινωνία με την Ελλάδα, για αυτό ζητάμε και θέλουμε να επαναλειτουργήσει η δορυφορική σύνδεση της ΕΡΤ με την Αυστραλία. Οι ηλικιωμένοι, κυρίως, όπως η μητέρα μου, ενώ δεν μπορεί τώρα να δει τα εγγόνια της και τα παιδιά της, δεν έχει και την επαφή μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ με την Ελλάδα. Ευτυχώς μπορούμε να ακούμε τη «Φωνή της Ελλάδας» από το ιντερνετ.

– Πόσο επηρεάστηκαν οι ποικίλες δράσεις της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στη διάρκεια της πανδημίας;
Η κρίση με τον κορονοϊό επηρέασε και τις δραστηριότητες της Κοινότητάς μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε μια σειρά μέτρα, όπως:
• Ανέστειλε τη λειτουργία των εκκλησιών της Κοινότητάς μας και επιτρέπονται μόνο οι κηδείες και οι γάμοι με τους περιορισμούς που έχουν θέσει οι αρχές όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων
• Ακύρωσε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τους επόμενους 4 μήνες
• Ανέστειλε τη λειτουργία των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού
• Αποφάσισε να λειτουργήσουν τα σχολεία της Κοινότητάς μας με μαθήματα μέσω του διαδικτύου.
• Από την 1η Απριλίου, ανέστειλε τη λειτουργία των κεντρικών γραφείων της Κοινότητας για την ασφάλεια του προσωπικού και του κοινού.
• Ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Ελληνικό Κέντρο κατά τους επόμενους 4 μήνες.

– Στην Αυστραλία υπάρχουν πολλοί νεοφερμένοι Έλληνες, με προσωρινή άδεια παραμονής και αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας. Ποιες κινήσεις έχει κάνει η Κοινότητα για να τους βοηθήσει;
Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, έκλεισαν και τα περισσότερα ελληνικά καταστήματα. Εκατοντάδες μαγαζιά, σουπερμάρκετ, μπακάλικα, καφετέριες, μπαρ, εστατιόρια, σουβλατζίδικα έχουν κλείσει. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα και στους νεοφερμένους από την Ελλάδα που εργάζονταν σε αυτά.
Η Κοινότητά μας από τα τέλη Μαρτίου πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τους νεοφερμένους Έλληνες και όσους βρίσκονται στην Αυστραλία με προσωρινή visa.
Έκανε διαβήματα στις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Ελλάδας και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα μεριμνήσουν για τα άτομα αυτά.
Επίσης, δημιούργησε και μια ειδική γραμμή βοήθειας, (Helpline) όπου μπορούν να τηλεφωνούν και να ενημερώνονται για τα προγράμματα βοήθειας που υπάρχουν από την πλευρά της Αυστραλίας, αλλά και της Ελλάδας.

– Παρακολουθείτε φυσικά και τις εξελίξεις στην πατρίδα μας για την πανδημία . Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις; Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον της πατρίδας μας;
Η Ελλάδα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κορονοϊού αποτελεσματικά και έχει παρουσιάσει την καλύτερη εικόνα στην Αυστραλία για τα μέτρα που έχει πάρει. Φυσικά, ανησυχούμε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις επενδύσεις και ιδιαίτερα για τον τουρισμό καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Πολλοί συμπατριώτες μας εδώ υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν το ταξίδι τους στην Ελλάδα ή περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση.  Εγώ κάθε χρόνο ταξιδεύω στην Ελλάδα με τα παιδιά μου. Δεν είναι μόνο ένα ταξίδι διακοπών, αλλά μια ευκαιρία να εμπλουτίσεις τον εαυτό σου με τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Για μένα και τα παιδιά μου είναι ένας τρόπος που μας δένει σαν οικογένεια. Τα ταξίδια αυτά έχουν δημιουργήσει μια αγάπη για την πατρίδα στα τα παιδιά μου, που θα συνεχίσει για όλη τη ζωή τους παρόλο που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Ευχόμαστε ότι όλα αυτά θα τα έχουμε πάλι σύντομα.

Άποψη του Ελληνικού Κέντρου της κοινότητας στην καρδιά της Μελβούρνης



Πάντως, η Κοινότητά μας θέλοντας να βοηθήσει την πατρίδα μας, πρότεινε εκ νέου στον ΕΟΤ να λειτουργήσει γραφείο του στο Ελληνικό Κέντρο, στο νέο κτήριο της Κοινότητάς μας στο κέντρο της Μελβούρνης, χωρίς κόστος στην ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, προσπαθούμε ακόμα να προχωρήσουμε με τη διοργάνωση του συνεδρίου για τις επενδύσεις στην Ελλάδα που προγραμματίζονταν για το Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Επρόκειτο να στείλουμε μια ομάδα 100 επενδυτών στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο αυτό το διοργανώνει η Κοινότητά μας σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Βικτώριας. Όμως μέσα στο Μάιο πρόκειται να έχουμε νέα συνάντηση για να συζητήσουμε με την κυβέρνηση πώς και πότε θα μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε. Δεν σταματάμε και προχωράμε.

– Θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εφιάλτη κ. Παπαστεργιάδη;
Είμαι αισιόδοξος, ότι σύντομα όλα θα γίνουν όπως και πριν. Όταν μας λείπει κάτι το αγαπάμε περισσότερο. Δηλαδή, την πατρίδα μας, του συγγενείς και τους φίλους μας, γιατί αυτή είναι η έννοια της ζωής μας και πιστεύω πως σύντομα θα ανταμώσουμε πάλι στην Ελλάδα. Και αυτή η περιπέτεια θα μας δώσει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε περισσότερο αυτά που είχαμε πριν την κρίση.