ON AIR 09:05 - 10:00
Time In Greece
Nikolas Angelidis
NEXT 10:00 - 11:00
Greece In The World
Dionysopoulos G., Houmba K.
SCHEDULE VOICE OF GREECE

Διάβημα για τους Έλληνες που είναι στην Αυστραλία με προσωρινή visa

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας κ. Αλαν Τατζ πρόκειται να έχουν τη Δευτέρα 6 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης (φωτογραφία) και o  Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Μάρκου, για να εξεταστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα με προσωρινή άδεια παραμονής, και λόγω του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του υπουργού Μετανάστευσης κ. Τατζ μετά την παραλαβή της επιστολής της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, με την οποία ο πρόεδρος κ. Παπαστεργιάδης ζητούσε συνάντηση για να εξετασθεί το εν λόγω πρόβλημα. Στην επιστολή της Κοινότητας προς τον υπουργό Μετανάστευσης ο κ. Παπαστεργιάδης εξέφραζε την ανησυχία του για τους Έλληνες πολίτες που λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό παραμένουν στη χώρα χωρίς οικονομική ή υγειονομική στήριξη, ενώ αδυνατούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπαστεργιάδης ανέφερε στην επιστολή ότι το γραφείο της Κοινότητας έχει δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα από συμπατριώτες μας που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και ζητά από τον υπουργό συνάντηση για την εξέταση και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η επιστολή της Κοινότητας προς τον υπουργό κ. Τατζ έχει ως ακολούθως:
«Κύριε Υπουργέ,
Σας γράφω με την ιδιότητα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας για να εκφράσω την ανησυχία μου σε σχέση με πολλούς Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην Αυστραλία, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19, με προσωρινές άδειες παραμονής στη χώρα.
Τον περασμένο μήνα, το γραφείο μας έλαβε πολυάριθμες κλήσεις από πολλά μέλη μας που ζητούσαν βοήθεια και καθοδήγηση σχετικά με τα προβλήματα αυτών των Ελλήνων πολιτών. Όπως γνωρίζετε, αυτά τα άτομα δεν έχουν οικονομική στήριξη και κανένα εισόδημα για να επιβιώσουν, ενώ δεν έχουν και πρόσβαση σε δωρεάν δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και υπηρεσίες υγείας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτοί οι πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και παραμένουν αβοήθητοι χωρίς να έχουν πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.
Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του προβλήματος, επιθυμούμε να συζητήσουμε το θέμα μαζί σας και με το προσωπικό σας προκειμένου να αποφασιστεί για το πώς μπορούμε να προσφέρουμε προστασία σε αυτούς τους πολίτες.»

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος