Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Η ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό: Κίνα

Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά στον τομέα του βιβλίου, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά από τις Η.Π.Α. Ο κύκλος εργασιών στον τομέα του βιβλίου ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όσο αναφορά το ελληνικό βιβλίο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι την πρώτη θέση κατέχουν οι μεταφράσεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ο Καζαντζάκης είναι ο πιο μεταφρασμένος και γνωστός σύγχρονος συγγραφέας ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισαν να ανακαλύπτουν τον Καβάφη και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουν μεταφραστεί επίσης ορισμένες ποιητικές συλλογές του Ελύτη και του Σεφέρη αλλά και έργα  του Α.Σαμαράκη, του Μ. Λουντέμη, της Μ. Βαμβουνάκη, του Ε.Τριβιζά, του Μπ. Πλαϊτάκη και άλλων.

Με στόχο να διερευνήσει την εικόνα και τη θέση που κατέχει η ελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό, ο συγγραφέας και ιστορικός Αιμίλιος Σολωμού* εκπόνησε την έρευνα «Η Ελληνική Λογοτεχνία στο Εξωτερικό» για το διαδικτυακό περιοδικό λογοτεχνίας Literature.gr. και ήρθε σε επαφή με ελληνιστές και μεταφραστές που αποτελούν την γέφυρα μεταξύ της ελληνικής γραμματείας και των άλλων γλωσσών και πολιτισμών.

Για την ελληνική λογοτεχνία στην Κίνα ο ερευνητής συνομίλησε με τη Jingjing Hu*, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών και Διευθύντρια της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης και μεταφράστρια της ελληνικής γραμματείας.

Η Jingjing Hu ήρθε σε επαφή από μικρή ηλικία με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική μυθολογία που αγάπα ιδιαίτερα, και αυτό την ώθησε στο να ασχοληθεί με τα ελληνικά γράμματα. «Λόγω αυτής της λατρείας που έχω για την Ελλάδα, θέλω να την παρουσιάσω στους συμπατριώτες μου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία είναι άγνωστη αν και ελκυστική για τους Κινέζους αναγνώστες, σύμφωνα με τη Jingjing Hu, και μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προσέγγισης καθώς προϋπάρχει ο θαυμασμός για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Jingjing Hu

Μιλώντας για τη δική της μεταφραστική εμπειρία, αναφέρεται στο παιδικό βιβλίο «Τελευταία Μαύρη Γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά και στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε με τα λογοπαίγνια, τις ιδιωματικές εκφράσεις και τις παροιμίες, δηλαδή με εκφράσεις που εμπεριέχουν πυκνά σημασιολογικά και πολιτιστικά στοιχεία. Τονίζει πως δεν θα μπορούσε να τις αποδώσει στην κινέζικη γλώσσα χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του ίδιου του συγγραφέα.

Για την Jingjing Hu ο μεταφραστής δεν είναι απλά διαμεσολαβητής αλλά δημιουργός (αν και παραμένει στην αφάνεια) καθώς μια «καλή μετάφραση πρέπει να είναι ταυτόχρονα και καλό λογοτεχνικό και δημιουργικό έργο».

Τέλος, για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στην Κίνα προτείνει να ενισχυθούν οι εκδοτικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους Έλληνες συγγραφείς να επικοινωνήσουν κατευθείαν με τους κινέζικους εκδοτικούς οίκους που με τις κατάλληλες εκδόσεις θα μπορέσουν να κάνουν ορατή τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στην χώρα της.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσάνου

Πηγή: literature.gr

*Ο Αιμίλιος Σολωμού σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκδίδει μυθιστορήματα και διηγήματα από το 2000. Το Ημερολόγιο μιας απιστίας (2012, εκδόσεις Ψυχογιός), απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και εκδόθηκε  σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

*Η Jingjing Hu έχει μεταφράσει την Ανθολογία σύγχρονης κινέζικης παιδικής λογοτεχνίας στα ελληνικά το 2010 και στα κινέζικα: Ανθολογία ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, 2008, Ανθολογία σύγχρονου ελληνικού διηγήματος, 2008, Μέγας Ιεροεξεταστής του Μπ. Πλαϊτάκη, 2012, Η τελευταία μαύρη γάτα του Ευ. Τριβιζά, 2013.

Συμμετείχε στα συνέδρια: Οι ελληνικές σπουδές στην Κίνα: παρελθόν, παρόν και μέλλον, Κίνα, 2011, με την ανακοίνωση «Η δίγλωσση διδασκαλία στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» και Ε΄ Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, 2014, με ανακοίνωση «Οι διαπολιτισμικές διαφορές στο μάθημα μετάφρασης ελληνικών – κινέζικων μέσω των έργων του Καζαντζάκη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATIVE ARTICLES

“Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε”- Ομογενής από τη Μελβούρνη μιλά για τη γενοκτονία των Ποντίων (audio)
της Ελένης Κωστάκη Γεννημένη στην Αυστραλία, αλλά βαθιά δεμένη με τις ρίζες της, η επικεφαλής της Επιτροπής Εκδηλώσεων Μνήμης της Βικτώριας Αλίκη Σουλιώτη μοιράζεται ιστορίες και την ανάγκη για δικαίωση. Μιλώντας στη "Φωνή της Ελλάδας" τη Δευτέρα 19 Μαΐου, ανήμερα της επετείου της γενοκτονίας των Ελλήνων...
Στη Στουτγκάρδη στις 31/5 η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ (audio)
Μετά τις επιτυχημένες δράσεις εξωστρέφειας που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο Άμστερνταμ, στο Ντίσελντορφ και το Λονδίνο, με τη συμμετοχή 4.000 και πλέον Ελλήνων του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η συνέχεια δίνεται τον Μάιο στη Στουτγκάρδη. Συγκ...
Προβολή της ταινίας «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» του Ζαχαρία Μαυροειδή στο Λουξεμβούργο
Η Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου θα προβάλει την Τρίτη 3 Ιουνίου στις 19:00 και την Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 21:00 στον κινηματογράφο Utopia την βραβευμένη ταινία «Το καλοκαίρι της Κάρμεν» (Ελλάδα, 2023, 106 λεπτά, έγχρωμη, ελληνικά με αγγλικούς υποτίτλους) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ζαχαρία...
Βρυξέλλες: Ο υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, Μάκης Μαλαφέκας στον ΚΥΚΛΟ
Ο ΚΥΚΛΟΣ παρουσιάζει – σε μια ανοιχτή συζήτηση – τον συγγραφέα Μάκη Μαλαφέκα, υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το βιβλίο του «Deep fake». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025 στις 18.30 σε αίθουσα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Rue...
Νικόλας Σπανός: Ένας Έλληνας κόντρα τενόρος στη Βιέννη (audio)
Στη "Φωνή της Ελλάδας" το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς και συγκεκριμένα στην εκπομπή "η Δική μας Πόλη" φιλοξενήθηκε ο σημαντικός ερμηνευτής-κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός που μένει μόνιμα στη Βιέννη. Ο Νικόλας Σπανός συνομιλώντας με τον Θέμη Ροδαμίτη αναφέρθηκε στις σημαντικές του ...
Συναντήσεις με την ελληνική παροικία του Λονδίνου είχε η γγ Αποδήμου Ελληνισμού Μάιρα Μυρογιάννη
Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε το Λονδίνο όπου πραγματοποίησε επαφές με εκκλησιαστικούς, εκπαιδευτικούς και επιχειρηματικούς φορείς της εκεί Ομογένειας. Κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο η κυρία Μυρογιάννη πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Α...