Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Η ιστορία της Διασποράς-H “άγνωστη” ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση
Our Global Voice Diplas P. , Kontogiannis D.
0:00
0:00 LIVE

Η ιστορία της Διασποράς-H “άγνωστη” ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση

Στην ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση (1906-1975) απο τον Πειραιά και την Αθήνα, όπου έφθασε νεαρός πρόσφυγας απο την Σμύρνη, έως την μετάβαση του στη Λατ. Αμερική και τις δραστηριότητές του, κυρίως στο Μπουένος ¨Αυρες της Αργεντινής αναφέρθηκε ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης  με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας, συνεχίζοντας την αφήγηση για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος είχε αποφοιτήσει απο το Γυμνάσιο της Σμύρνης με Έλληνες ορθόδοξους γονείς που ήταν τουρκόφωνοι απο την Καππαδοκία, ήταν ένας απο τα 2 εκ. ¨Ελληνες που σκόρπισαν σε όλα τα πλάτη της Γης μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. ¨Εφθασε στη Λατ. Αμερική το 1925 προσκεκλημένος του Κωνσταντίνου Κονιαλίδη μαζί με τον μετέπειτα γαμπρό του Νίκο Κονιαλίδη. Απο την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Μπουένος ¨Αυρες έγινε οργανικό μέλος της εκεί ελληνικής κοινότητας. Το 1928 σε ηλικία 22 ετών κατήλθε υποψήφιος και εκλέχθηκε μέλος του 1ου διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας στην Αργεντινή, την οποία βοηθούσε ήδη χρηματικά καθώς απο 19 ετών είχε ιδρύσει εμπορικούς οίκους και παρείχε ναυτιλιακές υπηρεσίες με γραφεία σε Μοντεβιδέο, Μπουένος ‘Αυρες, Τεργέστη και Λονδίνο. Απο αυτή τη θέση στο ΔΣ της κοινότητας, ο νεαρός μετανάστης συνεργάσθηκε με μεγαλύτερους μαικήνες των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών όπως οι βιομήχανοι Δημήτριος Δάνδολος και Νικόλαος Λουράντος.

Το 1932, σε ηλικία 27 ετών, ο Ωνάσης αποδέχθηκε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με την Αργεντινή εκ μέρους της Ελλάδας συμφωνία για τα σιτηρά. Μετά την συμφωνία, αναγνωρίζοντας τις ικανότητές του, η κυβέρνηση τον διόρισε γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Αργεντινή. Ο ίδιος ίδρυσε εργοστάσια τσιγάρων εκεί και άρχισε να εισάγει ελληνικά καπνά, αντικαθιστώντας τα Αιγυπτιακά που ήταν τότε διάσημα παγκοσμίως. Επίσης, ο εμπορικός του οίκος, ονόματι ΑΣ Ωνάση, εισήγαγε ακατέργαστα δέρματα απο την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας αν και θα μπορούσε να το κάνει μέσω Ιταλίας ή άλλων χωρών.

RELATIVE PODCASTS