Ο Αντώνης Κλάψης, αναπληρωτής καθηγητής της Σύγχρονης Ιστορίας και της Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μίλησε για την Μάχη της Κρήτης το 1941 και την σημασία της αλλά και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους του Μουσταφά Κεμάλ, στο Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
Ανήμερα της επετείου της Μάχης της Κρήτης το 1941, ο κ. Κλάψης επισήμανε ότι οι απώλειες των Γερμανών ήταν τόσο μεγάλες για τους επίλεκτους αλεξιπτωτιστές τους που ποτέ ξανά δεν δοκίμασαν να καταλάβουν μια περιοχή με την ρίψη αλεξιπτωτιστών για το υπόλοιπο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Τσουδερό προς τους Βρετανούς όπως μην εγκατασταθεί στο Κάϊρο με τον τότε βασιλέα Γεώργιο Β! αλλά στην Κύπρο, βάζοντας υποθήκη για την ένταξη της Μεγαλονήσου στον εθνικό κορμό μετά το τέλος του πολέμου η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.
Ο κ. Κλάψης αναφέρθηκε επίσης στην επέτειο της μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, σημειώνοντας ότι ήταν στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής των Νεότουρκων για την εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών, π.χ. Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσύριων και Χαλδαίων από τις πατρογονικές εστίες τους. Ο ίδιος περιέγραψε τα γεγονότα, ιδίως μετά την αποβίβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα το 2019, όταν ξεκίνησε το δεύτερο βιαιότερο κύμα διωγμών. Επίσης, αναφέρθηκε στους λόγους που ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρούσε ότι θα ήταν καλύτερο οι Πόντιοι να ενταχθούν στο κράτος της Αρμενίας που θα ιδρύετο στην περιοχή και θα έβαζε την Τουρκία στη μέση καθώς απο την άλλη πλευρά, η Μικρά Ασία θα ήταν υπό τον έλεγχο της Ελλάδας.