Με αφορμή την Ημέρα Ποίησης φιλοξενήθηκε χθες Δευτέρα 21 Μαρτίου, στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, ο ποιητής Χάρης Ψαρράς που μένει μόνιμα στο Λονδίνο.
Ο Χάρης Ψαρράς, που εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του Σαουθάμπτον, μίλησε για τα θέματα που τον εμπνέουν, για τους ποιητές και τους συγγραφείς που τον έχουν επηρεάσει, για τον νόστο, τις διαφορετικές κουλτούρες που συναντά στο πολυπολιτισμικό Λονδίνο και πως επηρεάζουν τη γραφή του, για την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και για τους νέους ποιητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους οποίους έρχεται σε επαφή.
«Πλέον περιφέρομαι στους δρόμους του Λονδίνου και ακούω να μιλούν ελληνικά» δήλωσε ο ποιητής που μένει στη Μεγάλη Βρετανία από το 2016, επιβεβαιώνοντας την αύξηση του μεταναστευτικού κύματος από την Ελλάδα προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Με απασχολούν ζητήματα που χαρακτηρίζονται υπαρξιακά, η σχέση μας με τον έρωτα, τον Θάνατο, τον χωρισμό, τις προσδοκίες, τις διαψεύσεις, τη ζωή και μου αρέσει να βλέπω τις αντανακλάσεις αυτών των θεμάτων σε άλλα θέματα, όπως στη σχέση μας με τη φύση, τη θρησκεία, την πολιτική, την ιστορία… μου αρέσει να εντοπίζω αντανακλάσεις των υπαρξιακών μας αναζητήσεων σε όλο αυτό το ευρύ πεδίο θεμάτων, ως «καθρέφτες» των υπαρξιακών αναζητήσεων» ανέφερε ο Χάρης Ψαρράς σχολιάζοντας την ποίησή του.
Με το βλέμμα στην Ουκρανία και τον πόλεμο, ο ποιητής Χάρης Ψαρράς ξετύλιξε τις σκέψεις του για τον ρόλο και τη συμβολή της ποίησης σε δύσκολους καιρούς.
«Η ποίηση, όταν παίρνουν τα πράγματα άσχημη τροπή – όπως τώρα – μπορεί να είναι καταφύγιο, να είναι αφορμή για αναστοχασμό, για μια δημιουργική έκφραση διαμαρτυρίας. Πάντοτε η ποίηση είχε μία σχέση με τα αιτήματα τα συλλογικά τη στιγμή που εκφράζονταν, όταν οι ενεργοί πολίτες τα βίωναν μέσα στην κοινωνία. Είναι δικαιολογημένη η προσδοκία πολλών να είναι παρόντες οι ποιητές… Συνήθως οι περίοδοι όπου γράφεται καλή ποίηση, είναι όταν ο ποιητικός λόγος βρίσκεται κοντά στον Δημόσιο Λόγο, στη δημόσια σφαίρα και όχι μακριά. Είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι αν αποσυρθεί σε μια ιδιωτική σφαίρα θα γράφει καλύτερη ποίηση. Η ιστορία της ποίησης δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Και αν υπάρχει άνθιση της ποίησης τα τελευταία χρόνια, είναι επειδή οι ποιητές έχουν αρχίσει πάλι να αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται να ανανεώσουν τον δίαυλο επικοινωνίας με ένα ευρύτερο κοινό, με περισσότερους αναγνώστες και να είναι παρόντες, στον δημόσιο διάλογο και σε ότι συμβαίνει στη δημόσια σφαίρα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Χάρης Ψαρράς έχει εκδώσει πέντε βιβλία ποιημάτων [Σπίρτα χειρός, Εκδόσεις Πλανόδιον (Αθήνα, 2002), Στην αγκαλιά του κύκλου, Εκδόσεις Κέδρος (Αθήνα, 2004), Η δόξα της ανεμελιάς, Εκδόσεις Κέδρος (Αθήνα 2008), Τα όντως όντα, Εκδόσεις Κέδρος (Αθήνα 2012), Gloria in Excelsis, Εκδόσεις Κέδρος (Αθήνα 2017)] και έχει λάβει μέρος στη συλλογική έκδοση ποιημάτων Πεντάσημον, Εκδόσεις Σμίλη (Αθήνα 2020). Δοκίμια, μελέτες, αφηγήματα και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί, κατά καιρούς, σε περιοδικές εκδόσεις και συλλογικούς τόμους. Μεταφράσεις ποιημάτων του έχουν περιληφθεί σε περιοδικά και ανθολογίες σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Σπούδασε νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Οξφόρδης, και Εδιμβούργου, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή. Εργάστηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στο Κολέγιο St Catharine’s του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, όπου υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Ζει στη Μεγάλη Βρετανία από το 2016.