Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου στο Μόναχο για 33η φορά
Faraway Words Natasa Vissarionos
0:00
0:00 LIVE

Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου στο Μόναχο για 33η φορά

Στις 14 Νοεμβρίου 2019 αρχίζει η 33η Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου στο Μόναχο με καθημερινές προβολές από  έως τις 24 Νοεμβρίου στους χώρους του Gasteig. Έχοντας στο ενεργητικό της το ρεκόρ εισιτηρίων του 2018, την πρώτη χρονιά που η νεοσύστατη ομάδα Cinephile ανέλαβε τη διοργάνωση της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο, επανέρχεται δυναμικά και φέτος! Σημαντικές θεματικές ενότητες, μακρόχρονη ιστορία, και οι ιστορίες ανθρώπων που ζουν σε μια χώρα που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση είναι φέτος στο επίκεντρο της 33ης Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο Μόναχο.
O Κωνσταντίνος Μήτσης, από την ομάδα Cinephile, μίλησε στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για το πρόγραμμα της Ελληνικής Εβδομάδας Κινηματογράφου, τους προσκεκλημένους (σκηνοθέτες – ηθοποιούς) και την εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου.

Πώς είναι η χώρα δέκα χρόνια μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης; Μια πληθώρα ταινιών και ντοκιμαντέρ που μιλούν για το πώς μια χώρα, σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, καταφέρνει να προχωρήσει μπροστά προβάλλονται φέτος στο πλαίσιο της ΕΕΚ στο Μόναχο. Με μια συναισθηματικά φορτισμένη ταινία κάνει πρεμιέρα η φετινή ΕΕΚ, στις 14 Νοεμβρίου. Το «1968» του Τάσου Μπουλμέτη, σκηνοθέτη της «Πολίτικης Κουζίνας» χτυπάει το καμπανάκι της εκκίνησης στην αίθουσα Carl-Orff-Saal της Φιλαρμονικής (Gasteig). H ταινία και μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο, σε εκείνη την αξέχαστη βραδιά εθνικής ανάτασης, με την επική νίκη της ΑΕΚ επί της Σλάβια Πράγας και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1968, σε έναν αγώνα τον οποίο παρακολούθησε όλη η Ελλάδα. Το «παρών» θα δώσει ο Χρήστος Ζούπας, θρυλικός πλέι μέικερ της ΑΕΚ.
Το ντοκιμαντέρ «Το Μπαλκόνι – Mνήμες Κατοχής», του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, επισκέπτεται το χωριό Λιγκιάδες, στο επονομαζόμενο ‘Μπαλκόνι των Ιωαννίνων’ και αναμοχλεύει το ζοφερό παρελθόν του ναζισμού και των ειδεχθών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην περιοχή μέσα από τις μαρτυρίες επιζώντων και τη διερεύνηση ιστορικών αρχείων της Γερμανίας. Ο σκηνοθέτης και ο συνεργάτης του στην ταινία, ο Γερμανός
συγγραφέας Κριστόφ Σμινκ-Γκουστάβους, θα παρευρεθούν στην προβολή της ταινίας και θα κουβεντιάσουν με το κοινό. Η προβολή της ταινίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με την “Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων” στο Μόναχο, το Γενικό Προξενείο του Μονάχου και την εταιρία “Omilos GmbH”.
Η Μαριάννα Οικονόμου ακολουθεί, στην ταινία της «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες», δύο ακαδημαϊκούς οι οποίοι επενδύουν στη σύγχρονη Ελλάδα, τόπο καταγωγής τους. Ένα διασκεδαστικό ντοκιμαντέρ που ενθουσίασε το κοινό στο Dok. Fest του Μονάχου, την περασμένη Άνοιξη. Η παιχνιδιάρικη διάθεση και η κρίσιμη ερώτηση ‘είναι πιο γευστικές οι ντομάτες που ακούν κλασική μουσική’ κάνουν την ταινία αυτή να ξεχωρίσει.
Καθηλωτική η ταινία του Νίκου Λαμπότ, «Η Δουλειά Της» παρακολουθεί την σχεδόν σαραντάχρονη Παναγιώτα στα πρώτα της βήματα στον εργασιακό στίβο, όταν ο κόσμος -και η πυρηνική οικογένειά της- καταρρέει μετά την απώλεια της δουλειάς του συζύγου της, ως τότε παρόχου οικονομικής ασφάλειας, σε μια διαδρομή καθοριστική για τη ζωή της. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, θα είναι στο Μόναχο στις 23 Νοεμβρίου για να συζητήσει με το κοινό.


Η οικονομική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο και στο μουσικό ντοκιμαντέρ «Greek Rock Revolution». Η έλλειψη ευκαιριών και προοπτικών, τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, το πλήθος νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα. Αλλά και εκείνοι που αξιοποιούν την απογοήτευσή τους δημιουργικά. Ο Ισπανός σκηνοθέτης Miguel Cano συνοδεύει τις δημοφιλέστερες νεανικές ελληνικές ροκ μπάντες στις περιοδείες τους και καταγράφει όσα
συμβαίνουν και όσα έχουν να πουν τα μέλη τους, μέσα από την κάμερά του.
Το δυνατό «Holy Boom» είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μαρίας Λάφη η οποία κινηματογραφεί μια Εβδομάδα Των Παθών, στα χρόνια της κρίσης. Μια γειτονιά της Αθήνας, ένας έφηβος που ανατινάζει ένα ταχυδρομικό κουτί για πλάκα και μια ματιά στην κλειδαρότρυπα, στις ζωές των ανθρώπων της διπλανής πόρτας.
Ο Γιώργος Πανουσσόπουλος επιστρέφει 14 χρόνια μετά την «Τεστοστερόνη» με την ταινία «Σ’ Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει». Στο Αρμενάκι, ένα φανταστικό -αλλά τυπικό ελληνικό ειδυλλιακό και φωτεινό- νησί του Αιγαίου που δεν έχει επηρεαστεί (!) από την οικονομική κρίση όλα κυλούν χαλαρά και αυτό δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους τον Γάλλο βουλευτή και την Ελληνίδα οικονομολόγο που καταφθάνουν στο νησί.
Στην πρώτη του ταινία ο Στιβ Κρικρής καταπιάνεται με μια αληθινή ιστορία. «Ο Σερβιτόρος» είναι ένα θρίλερ μυστηρίου εμπνευσμένο από ένα αληθινό περιστατικό το οποίο συνέβη στη Νέα Υόρκη των 80s όταν ο Ρένος, επαγγελματίας σερβιτόρος, ανακαλύπτει ένα πτώμα και μια σειρά περίεργων συμβάντων αλλάζουν ανεπιστρεπτί τη ζωή του και τον φέρνουν στα όριά του.
Μετά την τεράστια επιτυχία των ταινιών «Αστακός» και «Ο Θάνατος του ιερού Ελαφιού» ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη της ΕΕΚ του Μονάχου με την «Ευνοούμενη». Η ταινία προβάλλεται στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους.
Το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» έρχεται και στην ΕΕΚ για να μεταφέρει τους θεατές στον μικρόκοσμο της επαρχιακής πόλης του Μεσολογγίου. Ένας θάνατος αναστατώνει την μικρή, κλειστή κοινωνία και δύο γυναίκες έρχονται πιο κοντά σε ένα αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου από τον Σύλλα Τζουμέρκα.

Από τις 18 ως τις 24 Νοεμβρίου, μετά τις προβολές, ακολουθούν συναντήσεις στον χώρο πολιτισμού  Pixel.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://griechischefilmwoche.com/el/start/

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

RELATIVE PODCASTS