Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Τι είναι το “τραύμα μεταξύ των γενεών”;
Faraway Words Natasa Vissarionos
0:00
0:00 LIVE

Τι είναι το “τραύμα μεταξύ των γενεών”;

Στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» μίλησαν η ψυχολόγος Σοφία Γεωργιάδου από την Κοζάνη και η Ρώμα Σιάχου, πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, από τη Μελβούρνη με αφορμή τη διαδικτυακή συζήτηση που έγινε την Κυριακή 26 Ιουνίου, από το  «Food for Thought Network» με θέμα το «Διαγενεακό Τραύμα των Ποντίων Γυναικών Προσφύγων».

Στην εκπομπή η κα. Σοφία Γεωργιάδου εξήγησε συνοπτικά και εμπεριστατωμένα τι είναι το «Τραύμα μεταξύ των γενεών», ποιες γενιές το “κουβαλούν” και γιατί, πόσο δύσκολη είναι η επούλωσή του. Ένα “τραύμα” που κληρονομούν όλες οι γενιές προσφύγων και οι απόγονοι όσων δεν έχουν καταφέρει να επεξεργαστούν τις τραυματικές εμπειρίες τους. Ένα τραύμα που διαιωνίζεται…

Όπως είπε, «οι πρόγονοί μας, οι Πόντιοι που έζησαν τα γεγονότα της γενοκτονίας και της προσφυγιάς, δεν είχαν η δυνατότητα να επεξεργαστούν λόγω των συνθηκών τη δύσκολη εμπειρία τους και έτσι μετατράπηκε σε «τραύμα». Μετέφεραν στις επόμενες γενιές, μέσα από τις αφηγήσεις τους και τον συναισθηματικό τους κόσμο, στα παιδιά τους, στους ανθρώπους της επόμενης γενιάς όλον αυτόν τον πόνο. Κάπως έτσι μεταφέρεται το «τραύμα», από το βλέμμα ακόμη της μάνας, από τα λόγια της και τις αφηγήσεις στις επόμενες γενιές» και συμπλήρωσε ότι «διαιωνίζεται γιατί χωρίς αναγνώριση δεν λύνεται…»

Η κα. Ρώμα Σιάχου μίλησε για την προσφυγική – μεταναστευτική εμπειρία της οικογενείας της, «μοιρασμένη σε Καύκασο και Καζακστάν» και ακολουθώντας την Οδύσσεια τους, από τον Πόντο στον Καύκασο, κατόπιν στο Καζακστάν και ύστερα στην Ελλάδα. Θυμήθηκε τα χρόνια που έζησε στην Κατερίνη τη δεκαετία του 60 και πως γνώρισε το bullying, επειδή δεν ήξερε ελληνικά και ήταν «το ρωσάκι» όπως ανέφερε. Η κα. Σιάχου εγκαταστάθηκε το 1981 στη Μελβούρνη και από τότε ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά με στόχο την προβολή και διάδοση του ποντιακού πολιτισμού. Στην εκπομπή αναφέρθηκε στους αγώνες των Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Το Food For Thought Network (FFTN) είναι ένας αναπτυσσόμενος μη κερδοσκοπικός κοινοτικός οργανισμός που στοχεύει να ενδυναμώσει και να εμπλουτίσει τη ζωή των γυναικών μέσω της δωρεάν ανταλλαγής προσωπικών ιστοριών, πραγματικών πληροφοριών, επαγγελματικής εμπειρίας και συλλογική σοφία και γνώση των μελών σχετικά με το τι βοηθά/εμποδίζει τις γυναίκες στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Από το 2019, έχει επικεντρώσει τις δραστηριότητές του στην παροχή δυναμικών παρουσιάσεων Zoom ιδιαίτερης σημασίας και συνάφειας για τις γυναίκες και τους άνδρες της ελληνικής διασποράς.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.fftn.org.au

RELATIVE PODCASTS