Το Σάββατο 27 Αυγούστου, σε μια ειδική εκδήλωση, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, στο ακριτικό Καστελόριζο το ντοκιμαντέρ «George Bizos Icon» που αφηγείται τη ζωή και τη δράση του Γιώργου Μπίζου, του Έλληνα δικηγόρου που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά των διακρίσεων στη Ν. Αφρική.
Ο Γιώργος Μπίζος, που «έφυγε» από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2020, υπήρξε στενός φίλος του θρυλικού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα και τον υπερασπίστηκε στον πολύχρονο αγώνα του κατά του Απαρτχάϊντ. Ήταν στο πλευρό του κατά την περιβόητη δίκη της Ριβόνια το 1964, όταν ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και στον Γιώργο Μπίζο αποδίδεται η προσθήκη της φράσης «αν χρειαστεί» στον φημισμένο λόγο του Μαντέλα στη δίκη. Φράση που του έσωσε τη ζωή. Ο Γιώργος Μπίζος υπήρξε υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του συντάγματος της Ν. Αφρικής και θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του Απόδημου Ελληνισμού.
Η πρωτοβουλία της προβολής του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα, ανήκει στον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, που φιλοξενήθηκε σήμερα Τετάρτη 24 Αυγούστου, στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος.
«Ήθελα πάρα πολύ να τον γνωρίσω και προσωπικά. Προγραμμάτισα ένα ταξίδι στη Ν. Αφρική αλλά δυστυχώς με πρόλαβε ο κορωνοϊός, το ταξίδι αναβλήθηκε και έτσι δεν κατάφερα να γνωρίσω τον Γιώργο Μπίζο εν ζωή» είπε ο κ. Χρυσουλάκης που τελικά ταξίδεψε στη Ν. Αφρική τον Απρίλιο του 22, γνώρισε την οικογένεια του Γιώργου Μπίζου, την οικογένεια του Νέλσον Μαντέλα και τους επικεφαλής του Ιδρύματος Μαντέλα.
Αναφερόμενος στο τελευταίο του ταξίδι στη Ν. Αφρική, ο κ. Χρυσουλάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «η μορφή του Γιώργου Μπίζου είναι παντού. Επειδή η Ν. Αφρική είναι ταυτισμένη με το όνομα του Νέλσον Μαντέλα, όπου και αν πήγα, στο μουσείο του Απαρτχάϊντ, στο σπίτι του Μαντέλα, στο μουσείο του Μαντέλα, παντού υπάρχει ακριβώς δίπλα και η μορφή του Μπίζου… Είμαστε περήφανοι που ήταν Έλληνας».
«Με την πρωτοβουλία μου αυτή (την προβολή του ντοκιμαντέρ Geroge Bizos Icon) ήθελα να τιμήσω την εμβληματική δράση του Μπίζου αλλά και να εκπέμψουμε ένα μήνυμα γεμάτο συμβολισμό από εδώ, από την Ελλάδα με οικουμενικές διαστάσεις… γιατί εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία και για πρώτη φορά εδώ ανθίσανε οι πραγματικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης.
Το βιογραφικό ντοκιμαντέρ προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε διεθνές Φεστιβάλ οπτικοακουστικών έργων, στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα» . Αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Έλληνα πρόσφυγα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, του Γιώργου Μπίζου (1927-2020), ο οποίος καταφεύγει το 1941 στην Νότιο Αφρική εν μέσω των δεινών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί, καθίσταται ένας μείζων προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιτασσόμενος με γενναιότητα και εν μέσω πολλών προσωπικών και οικογενειακών δυσκολιών και θυσιών, στην τυραννία του απαρτχάιντ, υπερασπιζόμενος την εμβληματική πολιτική φυσιογνωμία και δράση του Νέλσον Μαντέλα.
Στην ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ στο Καστελλόριζο, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσουλάκης αναμένεται να παραστούν μέλη της οικογένειας του Γιώργου Μπίζου, η Πρέσβης της Νότιας Αφρικής στην Ελληνική Δημοκρατία (κόρη του Walter Sisulu, συναγωνιστή του Ν. Mandela και ηγετική φυσιογνωμία του African National Congress τον οποίο επίσης υπερασπίστηκε νομικά ο Γ. Μπίζος) κα. Beryl Rose Sisulu, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Nelson Mandela, κ. Sello Hatang, ο οποίος με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και των διοργανωτών θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα. Τέλος, φιλοξενούμενοι του Φεστιβάλ είναι η παραγωγός Jane Thandi Lipman η οποία από κοινού με τον Peter Goldsmid σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ.