Reset password

Enter your email and we’ ll send you a link to get back to your account.

Ioannes Chountis de Fabbri,  House of Lords adviser, on the show ”Take Your Time” | 30.11.2023
Take Your Time Prokopis Angelopoulos
0:00
0:00 LIVE

Ioannes Chountis de Fabbri,  House of Lords adviser, on the show ”Take Your Time” | 30.11.2023

Με αφορμή τη διπλωματική ένταση που προκλήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας εξαιτίας της ακύρωσης της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Πάρε τον χρόνο σου” με τον Προκόπη Αγγελόπουλο, ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι, Σύμβουλος Πολιτικής στη Βουλή των Λόρδων – υποψήφιος Δρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdin στη Σκωτία.

Ο Ιωάννης Χουντής ντε Φάμπρι κατάγεται από την Ελλάδα, την Βρετανία και τη Μάλτα. Έζησε τα παιδικά – εφηβικά του χρόνια μεταξύ Ελλάδας – Λονδίνου όπου διαμένει μόνιμα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στην Ιστορία των Ιδεών στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen και εργάζεται ως Σύμβουλος στη Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία και την Ιστορία, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά όπως τα The Byron Journal, The European Journal of the History of Economic Thought και το Journal of Eighteenth-Century Studies.
Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και αρθρογραφεί για τις ελληνοβρετανικές σχέσεις και τα ιστορικά ζητήματα
στο New York Times/ English Kathimerini και στο The London Magazine.

Όπως είπε ο κ. Χουντής, ο οποίος τυγχάνει να έχει γνωρίσει τον απόγονο του Λόρδου Έλγιν στη Βρετανία, “το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, θεωρητικό, φιλοσοφικό και νομικό και μπορεί να το προσεγγίσει κάποιος από πολλές πλευρές” και τόνισε ότι “αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε περισσότερο από ποτέ σε μία επανένωση των γλυπτών με μια φόρμουλα έντιμου συμβιβασμού μεταξύ των μελών.”

Συνέχισε λέγοντας ότι τα γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και την επικράτηση του Εργατικού Κόμματος, καθώς η κυβέρνηση Σούνακ βρίσκεται χαμηλά στις δημοσκοπήσεις.
Συμπλήρωσε όμως ότι η επιστροφή αυτή θα γίνει με μία υποσημείωση με την οποία η νομική κυριότητα θα ανήκει στο Βρετανικό κράτος και αυτό μπορεί να μην είναι ευχάριστο, είναι όμως ρεαλιστικό.

Χαρακτήρισε δε την κίνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού “ακατανόητη πολιτική και στρατηγική κίνηση η οποία γύρισε μπούμερανγκ στην κυβέρνησή του και υποστηρικτική και όχι βλαπτική για την Ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, πρόσθεσε, ότι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αντίγραφα μέσω της τεχνολογίας ή να γίνει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για ανταλλαγή αρχαιοτήτων σε περιοδικές εκθέσεις.

RELATIVE on demand